Solnacoach till herrlandslaget

När herrlandslaget i volleyboll samlas i juli för att inleda satsningen mot EM då är det med Solna VBK:s huvudtränare, David Ottosson, som assisterande coach för landslaget.

Det finns gott om blågula utlandsproffs i laget som för en månad sedan hade en första inledande gemensam träning i Lund. Laget leds sedan mars 2024 av nederländaren Gido Vermeulen, mångårig landslagscoach för både dam- och herrlandslaget i sitt hemland.

– Jag träffade David Ottosson första gången på en utbildning jag höll för FIVB och vi klickade direkt. Det var ett självklart val från min sida att ta med honom i staben. Vi är ett bra team och vi hjälps alla åt på träningar och matcher och det finns ingen hierarki från min sida. Tanken är att David Ottosson ska vara extra behjälplig vid passarträningen. Vi delar samma filosofi om spel och träning, berättar Guido Vermuelen.


David Ottosson är sedan flera år tillbaka huvudtränare i Solna VBK och har en gedigen bakgrund både som spelare och coach. Han är övertygad att hans engagemang i landslagssammanhang är en kompetenshöjning för hela klubben.

– Det är mycket med det praktiska i början och i Guidos värld är det ett ganska kort program om sex veckor till att börja med. Nivåmässigt är det bra att påminna sig själv om var man befinner sig som tränare i en klubb jämfört med landslagsspel. Det finns alltid mycket att inhämta kring landslagssatsningar som man sedan kan ta med sig, säger David Ottosson som även gjort inhopp kring damlandslaget förra året.

HERRLANDSLAGETS EM-KVAL

Under 2024 kommer herrlandslaget i volleyboll delta i kval till 2026 års Europamästerskap. Kvalet avgörs 2024-2025 och inleds med hemmamatch mot Schweiz 17 augusti kl. 18:00 i Habo Arena, Habo.

2024 – kvalperiod 1
17 augusti: Sverige – Schweiz, Habo Arena
28 augusti: Spanien – Sverige

2025 – kvalperiod 2
9/10 augusti: Sverige – Spanien
16/17 augusti: Schweiz – Sverige

Mer information om EM-kvalspelet hittar du här!
Till den officiella EM-kvalsajten! Länk till annan webbplats.

Så avgörs EM-kvalet
Kvalet sträcker från augusti 2024 till augusti 2025 och omfattar två tävlingsperioder med totalt fyra matcher; en match hemma och en match borta mot respektive motståndare. Samtliga sju gruppvinnare samt de fem bäst grupptvåorna kvalificerar sig sedermera för 2026 års EM-slutspel som avgörs i Bulgarien, Rumänien och Finland samt ett fjärde värdland som ännu inte avslöjats.

TRÄNINGSLANDSKAMP I FALKÖPING 25 JULI

Sverige – Danmark
Det som väntar inledningsvis är landskamp mot Danmark, torsdagen den 25 juli kl. 17:00 i Odenhallen i Falköping. Biljetter hittar du på TicketCo.se! Länk till annan webbplats.